Bio

Längst fram i horisonten skymtar vi ryggtavlan på en fast besluten artist som ständigt rör sig framåt och i sidled. När vi tror att vi räknat ut riktningen växlar han tempo, gör en sväng och visar en ny väg framåt för hur musik på svenska kan låta. Oskar Linnros är Grammisbelönad rappare i Snook, en av grundarna till electro-akten Maskinen och komponerande producent åt bland annat Seinabo Sey, Timbuktu och Veronica Maggio. En känslosam uppfinnare av den euforiska soul som blev hans främsta kännetecken på det sjufaldigt Grammisnominerade debutalbumet Vilja Bli (2010). Trogen sin upptäcktslust följde Oskar upp succén med en ny riktning för sin soul på den mångbottnade och platinasäljande uppföljaren Klappar och slag (2013).

Hösten 2016 släpptes den fristående singeln Sitter på en dröm, ett samarbete med Daniel Adams-Ray. Releasen gjordes i form av ett livestreamat inhopp på en Gröna Lund-spelning. Låten, med den medföljande kortdokumentären, nådde över tre miljoner människor på några dagar.

Oskar Linnros är tillbaka med ny musik efter fyra års tystnad

Efter fyra års tystnad postade Oskar Linnros i våren 2017 raderna ”tänker säga allt i år”. Sedan dess har vi fått följa en artist och känslomänniska i sitt livs musikaliska form, både på scenen och i studion. Via hållplatserna Väntar i våras och uppföljaren Väntar på en i augusti, summerades resan i november i albumet Väntar på en Ängel. Precis som låtlistan har byggts ut för varje släpp, har titeln och artworket sakta utvecklats till en helhet som får oss att häpna.

Resan dit
I april släpptesPsalm för skolgårdar, en låt som lyckades ena sorgetyngda lyssnare och kritikerkåren med sitt högtidliga lugn.

Fredag den 12 maj släpptes Väntaren samling nya låtar som det första i raden av släpp under det kommande året. Väntar följdes upp med en sommarturné med stora festivalbokningar som till exempel Way Out West, Malmöfestivalen och Popaganda. Mitt under den bejublade spelningen på Way Out West avslöjades att nästa släpp Väntar på en skedde veckan därpå, den 25 augusti. Uppföljaren är en förlängning av vårens släpp och innehåller förutom de tidigare låtarna på Väntartre helt nya låtar: ”Oavsett”, ”GåApaGå” och ”ÖverAllt” feat Cherrie.

De senaste årens kompakta tystnad som artist har ägnats åt att skapa hundratals nya solo-skisser i den egna studion Dundra. Men denna gång har ett dogmatiskt förhållningssätt till omvärlden funnits genom hela processen:

Jag har gjort ett experiment av att vara tyst och osynlig, både privat och som artist. Inte tagit plats, inte postat saker, bara läst, tittat och absorberat. Strömmen av åsikter som sköljer in i telefonen dygnet runt skapar en massa förvirrande känslor. Så istället för att vädra mina egna åsikter har jag velat bära runt på den känsla av förvirrad desperation som jag och folk runt omkring mig upplever. Sen har jag försökt översätta de känslorna till ackord, ljudvärldar och texter.

Tematiken återfinns bland annat i första singeln ”Bäst”. Oskar berättar:

- Texten kom från ingenstans när jag stod och lagade mat och kollade på Skam säsong 1. ”Du må stole på meg” säger karaktären Jonas till Eva. Hon tror att Jonas träffat nån annan. ”Du måste lita på..”, – jag mindes nånting från en diktsamling och googlade Tomas Tranströmers ”Schu